donderdag 31 december 2009
Vogels op Düne
Door
Gert Arijs
op
17:05
1 reacties
woensdag 30 december 2009
Kleitung beim Robbenfotografie
Door
Gert Arijs
op
19:29
5
reacties
Labels: Materiaal
Sturm am Meer!
Stormbeeldjes!
(klik op de panorama voor groter beeld)
Sporen van het gevecht:
En tot slot nog wat schattige jonkies:
Door
Gert Arijs
op
12:42
1 reacties
Labels: buiten, grote beesten, Vakantie, zoogdieren
dinsdag 29 december 2009
Helgo Live
Door
Gert Arijs
op
21:22
10
reacties
Labels: buiten, grote beesten, Vakantie, zoogdieren
maandag 21 december 2009
Over opgeven...
Ik heb de hele tijd gedacht aan opgeven, maar ik ging toch door. Of ik dat onder gelijkaardige omstandigheden opnieuw zal kunnen opbregen, weet ik niet...
Door
Gert Arijs
op
09:34
5
reacties
woensdag 16 december 2009
Winterbeesten
Door
Gert Arijs
op
18:39
5
reacties
Labels: buiten, grote beesten, Vakantie, vogels, zoogdieren
zaterdag 21 november 2009
Portretjes 3
Door
Gert Arijs
op
22:52
3
reacties
Labels: portret
maandag 16 november 2009
Portretjes
Technisch: flits op toestel en flits op tafeltje (naar boven gericht). Beide flitsers voorzien van een snel-snel gemaakte diffusor uit papier en plakband.
Door
Gert Arijs
op
21:16
4
reacties
vrijdag 6 november 2009
Kempenland bis
Door
Gert Arijs
op
13:02
1 reacties
donderdag 5 november 2009
Kempenland
Door
Gert Arijs
op
23:18
10
reacties
woensdag 4 november 2009
Hallerbos
Door
Gert Arijs
op
15:51
3
reacties
dinsdag 3 november 2009
Vervolg Paddo's in Zutendaal
Oorlepeltje. Heel klein, en groeiend op denneappels (met Helicon Focus opnieuw). En dan het hand van m10, met een kleefsteelmycena. Geef toe, hij steelt zijn naam!
Door
Gert Arijs
op
17:14
1 reacties
Labels: buiten, Focus-stack, paddo's, Software, tuin
maandag 2 november 2009
Eindelijk echte paddenstoelen!
(bovenstaande foto is opnieuw een "stack" met Helicon Focus)
(bovenstaande foto is een HDR, maar nog lang niet perfect. Gewoon te moe op 't moment, morgen mss opnieuw :-))
Door
Gert Arijs
op
21:30
2
reacties
vrijdag 30 oktober 2009
Focus-stacking
Door
Gert Arijs
op
12:46
4
reacties
Labels: Focus-stack, Software
zaterdag 17 oktober 2009
Fotobewerking: een voorbeeldje
Een digitale foto kan je bewerken. Een analoge dia niet, tenzij je hem digitaliseerd.
Logisch.
Ik durf zelfs méér zeggen: een digitale foto MOET je bewerken. Dat kan meteen ìn de camera*, of daarna in het zogenaamde "post-processing" (PP). Fotograferen doe ik altijd in RAW, zoals het hoort. Dan kan je die parameters nog aanpassen en vertrek je van het 'oer'-beeld.
Goed, een voorbeeldje.
Vandaag ging ik met Danny naar Brouwersdam om visetende zeehonden te fotograferen. Dat is niet optimaal gelukt wegens te korte telelens, maar af en toe kwam er een steenlopertje of iets anders voorbij, en deze bleef niet te ver zitten. De foto is lichtjes gecropped.
VOOR bewerking:
NA bewerking:
Ik leg nu stapje per stapje uit hoe ik deze foto heb bewerkt met Aperture (vergelijkbaar met Adobe Lightroom). Eerst en vooral de witbalans. Die klopt hier niet erg goed. Die staat bij mij standaard op gewoon zonlicht, altijd. Een steenloper heeft een witte buik, dus ik zeg tegen Aperture: DIT is wit. Punt. Aperture verstaat mij, en maakt er dan ook wit van:
boven: voor
onder: na
verder onder: daar klik ik dus.
Dan kijk ik of er overbelichte en onderbelichte stukjes zijn. Dat doe ik door een bepaalde ingebouwde functie (OPTION-SHIFT-H) die ik in één van mijn muisknoppen heb geprogrammeerd te activeren.
Dan zie ik dit:
En dan weet ik: geen probleem!
Ik verschuif met de balkjes "recovery", "exposure" en "brightness" en met de balk "highlights":
Goed. Nu de kleuren verder optimaliseren:
Een beetje extra contrast, een beetje "definition" (een soort lokaal contrast), een klein beetje saturation en nog wat vibrance.
De donkere delen ("shadows") mogen ook iets lichter. Daarvoor dient het schuivertje uiteraard! (zelfde screenshot als zonet, onder highlights):
Ok. We zijn er stillekesaan.
Er zit nog een schuivertje onder Highlights & Shadows: Mid Contrast. Erg nuttig. De "Low" en "High tonal width" heeft zeker ook nut, maar die heb ik hier niet gebruikt.
Oef! Bijna klaar!
Ik gooi er daarna nog een ruisfilter over (Dfine, van Nik Software) en nog een ander type filter: de Brilliance-filter in Color Efex Pro, weerom van Nik Software. Die geeft net een sprankeltje meer!
Vooral bij geen enkele filter of instelling overdrijven is eigenlijk de boodschap.
Vragen en opmerkingen uiteraard meer dan welkom!
* Een foto in RAW kan je pas bekijken als je er een witbalans en enkele parameters op toepast: bijvoorbeeld witbalans op zonlicht, contrast op neutraal, verzadiging op +1. Een JPG heeft dus altijd al een toepassing van die parameters gehad, en is dus altijd bewerkt.
Verder werkt ongeveer elke analoge natuurfotograaf op diafilm. Hij zal voor mooie bruin en rood-tinten een Kodak-filmpje gebruiken. Voor mooie groentinten kiest hij voor een Fuji-filmpje. Dus maak je geen illusies: IEDEREEN bewerkt op één of andere manier zijn foto's!
Door
Gert Arijs
op
20:51
9
reacties
maandag 5 oktober 2009
Maten en gewichten
Door
Gert Arijs
op
20:07
2
reacties
Labels: Materiaal
woensdag 2 september 2009
Adder
Niet onder het gras, wel op het zand!
Ik heb nog véél te vertellen over de zomer, ook fotografisch, maar nu geen tijd (en zin...).
In 't kort: compactje meegenomen op 3-weken-fietstocht-naar-Berlijn, naar de Moezel (en daar vergeten), en nog een paar locaties voor ik 'm kwijtspeelde. Met "de grote" helaas bijna de hele vakantie niks gedaan.
Tot vorige week, met Danny!
Adder!
Diafragma is hier het maximum: 3,5. Vandaar de kleine scherptediepte.
Verder nog: polafilter, rijstzak, reflectiescherm (sunfire kleur, van lastolite, extreem handig ding), assistent die dat laatste vasthield.
Verder deden Brecht, Bert, Stephanie en Karel ook vrolijk mee, waarbij het opviel hoeveel schrik we toch van 't beest hadden :-).
Door
Gert Arijs
op
22:36
1 reacties
dinsdag 16 juni 2009
Doorntjes in de Gaume
Afgelopen weekend trok ik met Danny naar de Gaume. Mijn doel was: doorntjes fotograferen! Er zijn vijf soorten doorntjes: gewoon, zegge-, bos-, kalk- en zanddoorntje. dat zijn kleine sprinkhaantjes, die volwassen zijn in het voorjaar. Vermoedelijk lag daar het probleem: half juni is waarschijnlijk wat laat voor de beestjes... Ik vond enkel (op één plaats dan nog!) zeggedoorntjes. De rest was onmogelijk te vinden! En die *@$£€&*`§)°ç-zeggedoorntjes bleven ook niet zitten, zelfs om 5u 's ochtends sprongen ze dat het een lieve lust was!
Enkel onscherpe foto's van die beestjes dus... Gelukkig vloog het op de kalkhelling van Epiez een tikkeltje vol met vlinders. Niet overdreven aantallen, maar toch erg leuke beestjes. De volgende dag fotografeerden we in de moerassen van Chantemelle. Daar staat het boemvol met adderwortel, en die staat mooi in bloei. Een beetje saai op den duur, al die vlinders op adderwortel...
Er is ook één onbekende vlinder, waar de meesten tot nu toe "bosparelmoer" van maakten, maar ik ben nog niet overtuigd!
Hieronder dus vlinders, in plaats van die grrrrrrr-mmbllll-doorntjes.
Danny ging naar Konijnenberg en ik bestelde bij hem: Een Wimberley! Niet het vogelfotografen-schommelkop-ding van een paar honderden euro's, wel de "PLAMP". Super-handig bij macrofotografie. Tot nu toe heb ik het ding dus twee sessies gebruikt, maar ik ben nu al van mening dat het zijn geld zeker waard is!
De foto's:
Eerst icarusblauwtje, dan blauwe vuurvlinder, groot geadert witje, purperstreepparelmoer, tweekleurig hooibeestje, onbekende parelmoer twee x (bos???), zilveren maan. Tot slot nog een foto van een parelmoer, gewoon tussen de zilveren maan gefotografeerd. Maar 't is géén zilveren maan! Wat is het dan wel?
Onbekend!
Dezelfde vlinder:
Tot slot nog een onbekende parelmoer, maar een andere dan hier al getoond (denk ik...)!
Door
Gert Arijs
op
11:49
7
reacties