vrijdag 30 oktober 2009

Focus-stacking

Ik testte Helicon Focus eens uit, met nootjes. 37 foto's, telkens een beetje andere scherpte. Diafragma was altijd 6,3. Dat programma plakt alle scherpe stukjes aan elkaar, en zo heb je een enorme scherptediepte! Hier dus een voorbeeldje. Ik zeg niet dat het bij deze specifieke foto een beter effect heeft, maar het laat wel zien wat de mogelijkheden zijn.
De eerste foto is één van die 37, de tweede is het beeld na Helicon Focus. Verder volledig onbewerkt!
GeAr_20091030_057
Focus Result 5 (B, 4, 4) kleine psd

zaterdag 17 oktober 2009

Fotobewerking: een voorbeeldje

Een digitale foto kan je bewerken. Een analoge dia niet, tenzij je hem digitaliseerd.
Logisch.
Ik durf zelfs méér zeggen: een digitale foto MOET je bewerken. Dat kan meteen ìn de camera*, of daarna in het zogenaamde "post-processing" (PP). Fotograferen doe ik altijd in RAW, zoals het hoort. Dan kan je die parameters nog aanpassen en vertrek je van het 'oer'-beeld.
Goed, een voorbeeldje.
Vandaag ging ik met Danny naar Brouwersdam om visetende zeehonden te fotograferen. Dat is niet optimaal gelukt wegens te korte telelens, maar af en toe kwam er een steenlopertje of iets anders voorbij, en deze bleef niet te ver zitten. De foto is lichtjes gecropped.
VOOR bewerking:
GeAr_20091017_038 (1)
NA bewerking:
GeAr_20091017_038
Ik leg nu stapje per stapje uit hoe ik deze foto heb bewerkt met Aperture (vergelijkbaar met Adobe Lightroom). Eerst en vooral de witbalans. Die klopt hier niet erg goed. Die staat bij mij standaard op gewoon zonlicht, altijd. Een steenloper heeft een witte buik, dus ik zeg tegen Aperture: DIT is wit. Punt. Aperture verstaat mij, en maakt er dan ook wit van:
Screenshot 2009-10-17 om 21.07.59
boven: voor
onder: na
verder onder: daar klik ik dus.
Screenshot 2009-10-17 om 21.09.00

Screenshot 2009-10-17 om 21.08.39

Dan kijk ik of er overbelichte en onderbelichte stukjes zijn. Dat doe ik door een bepaalde ingebouwde functie (OPTION-SHIFT-H) die ik in één van mijn muisknoppen heb geprogrammeerd te activeren.
Dan zie ik dit:
Screenshot 2009-10-17 om 21.15.32
En dan weet ik: geen probleem!
Ik verschuif met de balkjes "recovery", "exposure" en "brightness" en met de balk "highlights":
Screenshot 2009-10-17 om 21.18.33

Goed. Nu de kleuren verder optimaliseren:
Een beetje extra contrast, een beetje "definition" (een soort lokaal contrast), een klein beetje saturation en nog wat vibrance.

Merk ook op dat ik met het pipetje bij "white" nogmaals de witte buik heb aangeduid. Blijkbaar zaten er nog wat roze-rode tinen in!
Dit alles zorgt echt voor een duidelijke verbetering.
Screenshot 2009-10-17 om 21.21.10

De donkere delen ("shadows") mogen ook iets lichter. Daarvoor dient het schuivertje uiteraard! (zelfde screenshot als zonet, onder highlights):
Screenshot 2009-10-17 om 21.18.33

Ok. We zijn er stillekesaan.
Er zit nog een schuivertje onder Highlights & Shadows: Mid Contrast. Erg nuttig. De "Low" en "High tonal width" heeft zeker ook nut, maar die heb ik hier niet gebruikt.
Screenshot 2009-10-17 om 21.29.49

Oef! Bijna klaar!
Ik gooi er daarna nog een ruisfilter over (Dfine, van Nik Software) en nog een ander type filter: de Brilliance-filter in Color Efex Pro, weerom van Nik Software. Die geeft net een sprankeltje meer!
Vooral bij geen enkele filter of instelling overdrijven is eigenlijk de boodschap.
Vragen en opmerkingen uiteraard meer dan welkom!

* Een foto in RAW kan je pas bekijken als je er een witbalans en enkele parameters op toepast: bijvoorbeeld witbalans op zonlicht, contrast op neutraal, verzadiging op +1. Een JPG heeft dus altijd al een toepassing van die parameters gehad, en is dus altijd bewerkt.
Verder werkt ongeveer elke analoge natuurfotograaf op diafilm. Hij zal voor mooie bruin en rood-tinten een Kodak-filmpje gebruiken. Voor mooie groentinten kiest hij voor een Fuji-filmpje. Dus maak je geen illusies: IEDEREEN bewerkt op één of andere manier zijn foto's!

maandag 5 oktober 2009

Maten en gewichten

Deze keer geen foto's. Ik kocht een nieuwe fotorugzak, en heb van de gelegenheid eens gebruik gemaakt om te wegen wat ik eigenlijk allemaal meesleur.
Standaard is dat:
Body, macrolens, telelens, groothoeklens, flitsen, rijstzak, reflectieschermen en natuurlijk statief. Ook nog wat kleine accesoires zoals reservebatterijen, hoekzoeker, ... Doe eerst eens een gok naar het totaalgewicht, dan weet je straks of je in de buurt zat.
En dat alles tot voor kort in de Lowe Pro Photo Trekker Classic; en sinds vandaag in de Tamrac Expedition 7x. Géén Lowe Pro deze keer dus!

De nieuwe tas is iets minder groot binnenin en heeft minder plaats voor rijstzakken, jassen, enz. Ze weegt ook 634 gram méér. Maar toch kocht ik ze, vanwege het véél beter draagsysteem dan mijn oude tas. Lowe Pro heeft ook van die tassen, maar die zijn duurder, ook tweedehands.
Goed, gewichten nu:
In totaal (ook incl statief) neem ik 13,1 kg mee! Soms gaat nog een tweede rijstzak mee, dan komt er een kilo bij.
Jeroen wees me al op GuraGear. Héél interessant, maar wel meer dan dubbel zo duur (weliswaar een kleine kilo lichter).

Helaas ook slecht nieuws: Een kapotte flits. Mijn 2de flits ging stuk op de dag dat ik mijn 3de flits kocht. Dus ik heb er opnieuw slechts 2 werkende. Ooit uitgelopen batterijen (vorige eigenaar), en stuk dus. Gelukkig is de vader van m10 héél bedreven, en samen zijn we erin geslaagd de flits open te maken, de juiste contacten te lokaliseren, draadjes te solderen en te testen of hij nog werkt als hij externe voeding via die draadjes krijgt (6 Volt). Alles werkt nog! Nu is het kwestie van een batterijpak te maken waar vier AA's inkunnen en die te verbinden met die draadjes. Dan heb ik weer 3 flitsers! Toch nog goed nieuws dus.